CASTRICUM – Nuchter ondernemen, eerlijk zijn, geen loze praatjes, kritisch naar de eigen organisatie en het product; sommige dingen veranderen niet. Toen Cees Huitenga 65 jaar geleden de winkel in Castricum oprichtte was dat niet anders. Inmiddels staat kleinzoon Hans Huitenga aan het roer en nog altijd wordt volgens de kernwaarden van de familie zaken gedaan. “Voor ons is het vanzelfsprekend. Loze beloften en snelle gladde praatjes: dat is niets voor ons”, aldus Hans, eigenaar van Huitenga slaapwoonwinkel.

Wat wij hier belangrijk vinden is eerlijk en transparant ondernemen

Ik sta achter de producten die we hier verkopen. Ik ga uit van ambachtelijke voorwaarden, het hele plaatje moet kloppen. Je kan van alles beloven en zeggen dat je service belangrijk vindt, maar dan denk ik ‘laat maar zien’. Daarom neem ik goed advies heel serieus. Als dat betekent dat iemand hier een paar uur zit voor een advies, terugkomt en ons de opdracht gunt, vind ik dat prachtig”, aldus Huitenga.

Zo begon het

Cees Huitenga startte in februari 1954 zijn eigen zaak in manufacturen en woninginrichting in Castricum. “Hij is klein begonnen en al snel werkte het hele gezin mee in het bedrijf. De vader en oom van Hans namen het bedrijf over en in begin jaren ’70 is de zaak – op de karakteristieke plek in Castricum – grondig verbouwd. Twintig jaar geleden nam Hans het stokje over. Een jaar daarna onderging het pand een hele metamorfose. Inmiddels heeft de winkel een oppervlakte van ruim 1700 vierkante meter. “We zijn tijdens deze grote verbouwing altijd blijven winkelen, dat was niet altijd makkelijk maar het had zeker zijn charme”, blikt Huitenga terug.

Naast alles op het gebied van slapen, heeft Huitenga ook een uitgebreide afdeling met wooninrichting. Zonwering, gordijnen, vloeren, maar ook moderne meubels en woonaccessoires zijn hier te vinden. “Ons gemotiveerde team is altijd op zoek naar nieuwe merken, noviteiten en mogelijkheden. Welke stijl past bij ons en welke merken sluiten hier het beste op aan. Alles wat we hier bieden moet een aanvulling zijn op wat er al staat. Het team moet er helemaal achter staan, ander kunnen we het niet verkopen. We moeten onze keuzes goed kunnen uitleggen.”

Eerlijk en transparant

Een goede service en kwaliteit hoog in het vaandel. Je hoort het vaak en welke ondernemer zegt dat nu niet? “Natuurlijk geven wij goede service. Waar het om gaat is een eerlijk, realistisch beeld schetsen. Geen valse beloftes om klanten binnen te lokken. Natuurlijk maken wij ook fouten, we hebben de wijsheid niet in pacht, elke dag biedt nog altijd een leermoment. Door uit te gaan van een eerlijke manier van zaken doen en open kaart te spelen, krijgen onze klanten wat ze kunnen verwachten: eerlijk en realistisch advies met een goed eindresultaat. Ik denk dat je met een goed verhaal – waarbij je het niet mooier maakt dan het is – verder komt. Alles moet kloppen. Dat dit een andere filosofie is dan bij veel (grootwinkel)bedrijven maakt juist het verschil, we doen het op onze eigen ‘familiemanier’. Bedden, meubels en gordijnen gaan jarenlang mee, maar het zijn uiteindelijk wél gebruiksvoorwerpen. Die slijten op den duur ook, hoe goed de kwaliteit ook is. Dan wil je je klanten ook graag weer terugzien.”

Toekomst

Hoe de toekomst er voor Huitenga slaapwoonwinkel uitziet? Hans ziet veel dingen om zich heen veranderen. “Door alle (technologische) ontwikkelingen veranderen markt en consument in snel tempo. Dit heeft ook zijn weerslag op het regionale winkellandschap en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Wij proberen mee te bewegen en hierop te anticiperen zonder onze visie uit het oog te verliezen. We hebben al jaren een webshop en zorgen ervoor dat we online vindbaar zijn. Maar we zien ook duidelijk een kans in het onderscheidende belang van persoonlijk advies en maatwerk.

Hoe de zaken ervoor staan over tien jaar? Degene die het weet mag het zeggen. Het geloof in ons bedrijf als merk is heel sterk. En zolang het leuk is en je er energie uit krijgt…”, aldus Huitenga. De nuchtere kijk op het ondernemen en op het leven heeft Huitenga slaapwoonwinkel al bijna 65 jaar fier overeind gehouden. De grondlegger – Cees Huitenga – was een Fries, misschien komt die mentaliteit daar vandaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Call Now Buttonvoor informatie