Bij de keuze van een dekbed houd je rekening met diverse persoonlijke en klimatologische omstandigheden

Zo kan het zijn dat je tijdens je wintersportvakantie in Oostenrijk heerlijk ligt te dromen onder een zwaar gevuld donzen ‘schudbed’ terwijl je thuis onder dit zelfde dekbed waarschijnlijk uit bed zult drijven.

In Noord-Holland kennen we een vochtig zeeklimaat met een relatieve hoge luchtvochtigheid. In combinatie met vochtverlies van je eigen lichaam (kan oplopen tot ca. een halve liter per nacht) is het belangrijk dat je dekbed zorgt voor het juiste slaapklimaat. Daarnaast is een goede ventilatie van je slaapkamer een absolute noodzaak om een goede verluchting van je dekbed, hoofdkussens, bedtextiel en matras te kunnen garanderen.

Je bent van harte welkom in de winkel om je te laten informeren over ander andere de verschillende. 

Hieronder is alvast een uitleg te vinden over de verschillende eigenschappen van de vulmaterialen.

Gangbare vulmaterialen

Ganzendons

Het wonder van moeder natuur. Bijzonder lichte, comfortabele dekbedden. Bevat veel lucht en biedt daardoor een optimale warmte-isolatie. Ook geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie daar de goede kwaliteitsdekbedden gewassen kunnen worden. Op dit moment de absolute favoriet bij de meeste van onze klanten.

Eidereend voor de meest exclusieve donsvulling

Scheerwol
Deze dekbedden bevatten veel stilstaande lucht en dragen in combinatie met de samenstelling van de vulling zorg voor een perfecte temperatuur- en vochtregulering. Wol kan tot ca. 30% van haar eigen gewicht in vocht bevatten zonder klam aan te voelen. Het is warm in de winter en lekker luchtig in de zomer. De capillaire (vocht- en warmteregulatie) werking van wol en haar wordt geroemd.

Kameelhaar
De zeer fijne wol van de kameel wordt ‘geoogst’ in het Oost-Aziatisch gebied. Een volwassen kameel produceert ca. 5 kilogram wol per jaar. De dieren worden niet geschoren – de uitgevallen borstharen worden verzameld en vervolgens gereinigd voor verdere verwerking. De vocht- en warmteregulerende eigenschappen zijn vergelijkbaar met wol, echter door de souplesse van het kameelhaar en het geringe vulgewicht krijgt dit dekbed een bijzonder licht karakter.

Kasjmier (cashmere)
Geldt van oudsher als synoniem voor het fijnste en meest waardevolle natuurhaar. De kasjmier geit leeft in het Middel-Aziatisch hooggebergte in China en Mongolië tot op ca. 5000 meter. Door de barre weersomstandigheden is deze haarsoort ontwikkeld tot bijzonder fijn en zacht met een bijzonder hoge isolatiewaarde. Kasjmier is schaars en daardoor een kostbaar product. Het wordt over het algemeen vermengd met zuivere wol of wildzijde.

Natuurzijde
Wildzijde of natuurzijde (ook wel Tussah-zijde) wordt gewonnen uit de cocons van de zijderups. Deze zijde komt van oudsher uit China en stamt van de eikenspinner, een rupssoort die zich voedt met eikenbladeren. Dit vulmateriaal werkt verkoelend en aangenaam en is dus aangenaam op de huid. Bij uitstek geschikt voor het warmere jaargetijde.

Katoen
De katoenplant is een van de oudste en nuttigste planten. Katoen is zeer geschikt als vulmateriaal voor dekbedden. Staat bekend om het groot vochtopnemend vermogen. Het vocht wordt niet opgeslagen maar direct afgegeven aan de omgevingslucht. Het resultaat: een aangenaam en droog slaapklimaat. De katoen verwerkt in onze dekbedden is goed wasbaar en is uitermate geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie.

Textielvezel
Zijn optimaal wasbaar en dus hygiënisch met de voordelen van soepelheid. Bovendien zijn deze dekbedden bestand tegen de wasdroger, dus ook bijzonder praktisch in het gebruik. Holle vezels in combinatie met diverse soorten tijken maken synthetische dekbedden zeer comfortabel en bij uitstek geschikt voor allergiepatiënten.

Tencel®
Tencel® is een natuurlijke vezel op cellulosebasis en wordt gewonnen uit hout tijdens een milieuvriendelijk chemisch proces. In de wereld van het slapen wordt hiermee een nieuwe standaard gezet. Deze natuurlijke vezel is kampioen vochttransport en zorgt voor een aangenaam en droog slaapklimaat. Behalve als vulmateriaal voor kwaliteitsdekbedden wordt deze vezel ook veel toegepast als basismateriaal voor matrastijken, juist vanwege de goede vochtregulerende eigenschappen.

Vulgewicht
Het vulgewicht van een dekbed wordt vermeld als totaalgewicht of als gewicht per m2. Omdat verschillende soorten en kwaliteiten vulmateriaal ook verschillende isolatiewaarde hebben, kunt u alleen het vulgewicht van dekbedden met hetzelfde vulmateriaal met elkaar vergelijken.

Call Now Buttonvoor informatie